Schab duszony z cebulką

Schab duszony z cebulką to dość proste w przygotowaniu danie. Wystarczy schab, cebula oraz sól. By wyciągnąć z tego dania maksimum smaku przygotowujemy mięso i cebulkę osobno.

Schab duszony z cebulką

  • 1 kg schabu
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżeczki soli

Schab oczyszczamy z błonek i kroimy na cienkie plastry (około 1,5-centymetrowe). Plastry schabu podsmażamy na małej ilości oleju z obu stron. Mięso powinno nabrać złotego koloru. Schab przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by mięso było zanurzone. Dodajemy 2 łyżeczki soli i dusimy mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po uduszeniu mięso być miękkie i się rozpadać.

W trakcie duszenia mięsa na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zezłocą wlewamy na patelnię niedużą ilość wody, w której dusi się schab. Dusimy cebulę aż cały płyn się zredukuje.

Na talerzu na gotowy schab wykładamy podsmażoną i uduszoną cebulkę.

Duszony schab doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw i ziemniakami.

Dodaj komentarz