Wielkanocna Pychotka
Pychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).
Masą przełożyć upieczone blaty.
Kroić najlepiej następnego dnia,kiedy blaty nieco zmiękną.
na ciasto:
2 szklanki
mąki
1/2
szklanki cukru pudru
cukier
migdałowy
1 łyżka
proszku do pieczenia
250g masła
4 żółtka
beza:
4 białka
+2 od kremu
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
szklanka
cukru
cukier
migdałowy
krem
budyniowy:
1/2 litra
mleka
250 g
masła
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 łyżki
mąki pszennej
1 torebka
cukru migdałowego
2 żółtka
dodatki:
słoik
dżemu z czarnej porzeczki
płatki
migdałowe
Ciasto:Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie dżemu. Posypać płatkami migdałowymi. Piec placki ok. 15 minut w temperaturze 150 st.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając do masła masę budyniową (najlepiej po łyżce).
Masą przełożyć upieczone blaty.
Kroić najlepiej następnego dnia,kiedy blaty nieco zmiękną.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.