Pancakes z kajmakiem, jeżynami i mango
Po tygodniu w szpitalu i miesiącu diety lekkostrawnej wracam do prowadzenia bloga z nową energią. Na szczęście mój organizm szybko wraca do siebie i mogę już powoli rozszerzać jadłospis :) Dziś na naszym stole gościły w końcu tak uwielbiane przez nas pankejki. Tym razem w towarzystwie jeżyn, mango i gęstego czekoladowego kajmaku. Lubicie? ;)
Potrzebne nam:
- 2 jajka (M)
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 80 g świeżo sklarowanego masła (jeszcze ciepłego)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- mrożone jeżyny i mango
- pół małej puszki kajmaku czekoladowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą ręcznej rózgi w takiej kolejności, jak wyżej. Następnie odstawiamy ciasto na 15 minut. Nagrzewamy mocno patelnię i zmniejszamy moc kuchenki na 1. Partiami wylewamy ciasto i smażymy do momentu, gdy na wierzchu pojawią się spore bąbelki powietrza. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.
W kąpieli wodnej podgrzewamy kajmak, tak żeby zrobił się płynny. Gotowe placuszki polewamy kajmakiem i dekorujemy zamrożonymi owocami. Smacznego!
Szkoda że jestem na diecie :( ale kiedyś wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Zapraszam do mnie
Małe odstępstwo od diety raz na jakiś czas to nic zlego ;)
UsuńWygląda pysznie :) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDaj później znać czy smakowało :)
UsuńJeżyny i mango tak 😍 ale kajmak niestety nie dla mnie 🙄
OdpowiedzUsuńZamiast kajmaku mozesz uzyc syropu klonowego lub miodu :)
UsuńJa jak poprzedniczka :) super to wygląda, ale kajmak sobie bym podarowała :)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas można byc hedonistą :) Oczywiscie kajmak możesz pominąć lub zastąpić czymś mniej kalorycznym.
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń