Sałatka tortowa



Składniki:

300 g piersi z kurczaka
mała puszka kukurydzy
150 g ugotowanej marchewki
czerwona cebula
2 duże jajka lub 3 małe jajka
100 g sera żółtego
pęczek koperku lub garść groszku
słoiczek majonezu (lub mały jogurt naturalny + pół słoiczka majonezu + sól, pieprz, czosnek granulowany)

zalewa do cebuli:

woda do przykrycia cebuli
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru


1. Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości. Pokroić w kostkę i ułożyć w tortownicy (20 cm) (wyłożonej folią aluminiową lub np. na dużym talerzu z ramką tortownicy). Kurczaka posmarować majonezem.

2. Cebulę pokrojoną w piórka namoczyć w zalewie i odstawić na 10-15 minut. Odsączyć i ułożyć na kurczaku.

3. Na cebulę układamy startą na tartce marchewkę (odkładając garść do dekoracji). Smarujemy majonezem.

4.Jajka ścieramy na tartce i układamy na marchewce i smarujemy majonezem.

5. Układamy kukurydzę i majonez. 

6. Wykładamy ser żółty i smarujemy majonezem.Na samym wierzchy robimy dekorację z marchewki, groszku lub koperku, pomidorka lub papryki.


Mmm Pycha!!!

Brak komentarzy :