Okres, gdy na straganach pojawiają się młode buraczki to doskonały moment na przygotowanie pożywnej sałatki z ryżem, jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz oczywiście buraczkami. Młodych buraczków nie trzeba przed spożyciem piec ani gotować. Są one tak delikatne i pełne witamin, że byłoby to wręcz niewskazane. Sałatka z młodych buraczków doskonale sprawdza się zarówno jako lekki obiad jak i pożywna kolacja. Można ją też przygotować na majówkową ucztę.
- 6 małych buraczków
- łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki octu winnego
- 4 jajka
- 200 g ryżu
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
Ryż gotujemy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy octem z dodatkiem cukru. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. Gotowe!