Zrobienie domowego majonezu jest bajecznie proste. Klasyczny majonez przygotowuje się z samych żółtek. Dlatego osoby uczulone jedynie na białko jajka mogą spokojnie go jeść.
Dodatek soku z cytryny nie tylko nadaje majonezowi wyjątkowego smaku. Dzięki niemu majonez nie będzie się rozwarstwiał. Możecie zastąpić go także taką samą ilością dobrego octu winnego.
Z podanych proporcji powstanie mała miseczka majonezu.
Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc oraz najlepszych ciast i ciasteczek bez mleka oraz bez jajek.
- 1 żółtko jajka
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 8 łyżek oleju
Żółtko dokładnie oddzielamy od białka. Do kielicha blendera wrzucamy jajko, łyżeczkę musztardy, łyżkę soku z cytryny, pół łyżeczki soli. Ubijamy wszystko blenderem z końcówką trzepaczki. W trakcie ubijania powoli wlewamy olej. Ubijamy do czasu aż powstanie gładka masa. Na koniec majonez można przyprawić pieprzem do smaku. Gotowe!
Jeden komentarz Dodaj własny