Pieczona kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to doskonały wybór na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, by przeszło aromatem przypraw. Pieczenie to już tylko kwestia cierpliwego czekania, aż kaczka stanie się krucha, a skórka będzie mocno wypieczona i chrupiąca. Dzięki dodatkowi jabłek mięso jest bardzo soczyste i pełne smaku.

Kaczkę o wadze około 2 kilogramów piecze się przez 2,5 godziny. Mimo dodatku wina kaczkę można spokojnie podawać dzieciom. Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, pozostanie jedynie aromat wina.

Pieczona kaczka z jabłkami

  • kaczka (ok. 1,5-2 kg bez wnętrzności)
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki majeranku
  • świeży rozmaryn
  • szklanka czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • żurawina

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz. 2 jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę. Jabłkami faszerujemy kaczkę. Zamykamy ją wykałaczkami lub zaszywamy, by jabłka się nie wysypały. Kaczkę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.

Po tym czasie brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Kaczkę wkładamy do naczynia piersiami do góry. Żeby mięso miało ładnie przypieczoną skórkę nie należy przykrywać naczynia podczas pieczenia. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po tym  czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni, a kaczkę obracamy na bok. Pieczemy na boku przez 20 minut. Następnie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do dołu. Pieczemy w tej pozycji przez kolejne 20 minut. Następnie obracamy na drugi bok i pieczemy w tej pozycji 20 minut. Ponownie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do góry. Mięso zalewamy szklanką wina i pieczemy w tej pozycji przez godzinę. Co 20 minut warto zajrzeć do kaczki i podlać ją sosem powstałym w brytfannie.

W trakcie pieczenia kaczki obieramy ok. 4 jabłka. Przekrawamy je na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na 20 minut przed końcem pieczenia wstawiamy do piekarnika jabłka, by się podpiekły.

Po 2,5 godzinach pieczenia kaczka jest gotowa. Mięso dzielimy na porcje i podajemy z żurawiną i pieczonymi jabłkami.

Dodaj komentarz