Babka cytrynowa to doskonałe ciasto na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut.
W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek. Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc.
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- pół kostki margaryny bezmlecznej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. W suchej i czystej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli.
W osobnej misce ucieramy dokładnie cukier, miękką margarynę oraz żółtka na jednolitą masę. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Do utartych żółtek dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy mikserem na jednolitą masę.
Ubitą wcześniej pianę z białek łączymy delikatnie z masą cytrynową tak, by nie zniszczyć białek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do babki delikatnie natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczemy przez 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy skórką otartą z cytryny.
Czy zamiast margaryny mozna uzyc oleju? Jesli tak, to ile? Dziekuje!
PolubieniePolubienie
Niestety nie próbowałam robić tej babki na oleju. Jednak jeśli będziesz zamieniać margarynę na olej musisz dodać go mniej. Możesz spróbować ze 150 ml oleju.
PolubieniePolubienie