Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to doskonałe ciasto na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut.

W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek. Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc.

Babka cytrynowa

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pół kostki margaryny bezmlecznej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. W suchej i czystej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli.

W osobnej misce ucieramy dokładnie cukier, miękką margarynę oraz żółtka na jednolitą masę. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy. Do utartych żółtek dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy mikserem na jednolitą masę.

Ubitą wcześniej pianę z białek łączymy delikatnie z masą cytrynową tak, by nie zniszczyć białek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do babki delikatnie natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczemy przez 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy skórką otartą z cytryny.

3 komentarze Dodaj własny

  1. Agata pisze:

    Czy zamiast margaryny mozna uzyc oleju? Jesli tak, to ile? Dziekuje!

    Polubienie

    1. dietabezmleka pisze:

      Niestety nie próbowałam robić tej babki na oleju. Jednak jeśli będziesz zamieniać margarynę na olej musisz dodać go mniej. Możesz spróbować ze 150 ml oleju.

      Polubienie

Dodaj komentarz