Picadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Przypomina chili con carne oraz… musakę. Potrawka jak Kuba gorąca!

Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4

Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej

Picadillo jest wyraziste, pikantne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw

Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni meksykańskiej (właściwie amerykańskiej). Natomiast niemal zupełnie nieznana jest u nas bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo. To niezwykle popularne danie w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę, ale jest od niej bogatsze w smaku.

Podstawę stanowi mielone mięso (nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego picar – mleć) –  może to być wołowina albo indyk, pomidory (w zastępstwie sos pomidorowy), chorizo, oliwki i rodzynki. No i last but not least – przyprawy pięknie aromayzujące całość: cynamon i kumin.

Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia i warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić, ponieważ doskonale się do tego nadaje. Będzie jak znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo nie starczy czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, można zjeść z dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik.

Składniki i przepis znajdziecie tutaj