Babka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki, dzięki metodzie pieczenia. Trochę pracochłonna, ale jest przepyszna. Ciasto jest zwarte, wilgotne, z wyczuwalnymi migdałami i budyniem waniliowym.
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 50 g zmielonych migdałów bez skórki
- szczypta soli
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy.
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem. Na dno wyłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Ustawić piekarnik na grzanie od góry i piec ok 10 min, aż wierzch się przyrumieni. Na to nakładamy kolejną warstwę surowego ciasta i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta.
Zamiast łyżką, ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego porcję masy. Upieczoną babkę wyjąć z formy. Można ją posypać cukrem pudrem lub polać polewą, ale paski tak ładnie wyglądały, że postanowiłam niczym ich nie przykrywać. Smacznego :)
Na prawdę śliczniutka! 🤗 🌸🌿❤️ A czym mogę zastąpić budynie? Mąką ziemniaczaną? Ile?
PolubieniePolubienie
Można zastąpić mąką ziemniaczaną – 80g
PolubieniePolubienie
Śliczna!
PolubieniePolubienie