Biała kiełbasa zapiekana w winie

Mam dziś dla was prosty przepis na wykorzystanie białej kiełbasy ugotowanej wcześniej w żurku lub zupie chrzanowej. Jeśli nie lubicie dodawać kiełbasy do zupy, możecie zapiec ją w piekarniku z dodatkiem cebuli. To szybki i prosty sposób na świąteczny obiad.

Biała kiełbasa zapiekana w winie

  • 4 białe kiełbasy*
  • 3 średnie cebule
  • 50 g rodzynek
  • duża gałązka świeżego rozmarynu
  • pół szklanki białego wina
  • sól

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy ją na dnie naczynia. Na cebuli układamy ugotowane wcześniej kiełbasy. Całość zalewamy białym winem, posypujemy rodzynkami i posiekanym świeżym rozmarynem. Na koniec oprószamy odrobiną soli i przykrywamy naczynie.

Kiełbasy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez około 8 minut. Gotowe!

*Kupując białą kiełbasę warto zawsze zwrócić uwagę na skład. Często zawiera on mleko.

Dodaj komentarz