Mam dziś dla was prosty przepis na wykorzystanie białej kiełbasy ugotowanej wcześniej w żurku lub zupie chrzanowej. Jeśli nie lubicie dodawać kiełbasy do zupy, możecie zapiec ją w piekarniku z dodatkiem cebuli. To szybki i prosty sposób na świąteczny obiad.
- 4 białe kiełbasy*
- 3 średnie cebule
- 50 g rodzynek
- duża gałązka świeżego rozmarynu
- pół szklanki białego wina
- sól
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy ją na dnie naczynia. Na cebuli układamy ugotowane wcześniej kiełbasy. Całość zalewamy białym winem, posypujemy rodzynkami i posiekanym świeżym rozmarynem. Na koniec oprószamy odrobiną soli i przykrywamy naczynie.
Kiełbasy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez około 8 minut. Gotowe!
*Kupując białą kiełbasę warto zawsze zwrócić uwagę na skład. Często zawiera on mleko.