Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla klasycznego wielkanocnego żurku. Jest ona bardzo pożywna i pełna smaku. Wbrew pozorom zupa chrzanowa nie jest bardzo pikantna, więc spokojnie można podać ją także dzieciom. Nie wymaga ona też zabielania.

Więcej bezmlecznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie w moim zestawieniu.

Zupa chrzanowa

  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g boczku (może być wędzony)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 100 g chrzanu startego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy białą kiełbasę, boczek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (pora zostawiamy w całości). Gotujemy warzywa przez 20 minut. Następnie dodajemy 100 g chrzanu, pokrojony boczek oraz 2 łyżki majeranku i zagotowujemy. Gotujemy razem przez około 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Zupa chrzanowa bardzo dobrze smakuje z dodatkiem białej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo.

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz