Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla klasycznego wielkanocnego żurku. Jest ona bardzo pożywna i pełna smaku. Wbrew pozorom zupa chrzanowa nie jest bardzo pikantna, więc spokojnie można podać ją także dzieciom. Nie wymaga ona też zabielania.
Więcej bezmlecznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie w moim zestawieniu.
- 500 g białej kiełbasy
- 200 g boczku (może być wędzony)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pęczek włoszczyzny
- 100 g chrzanu startego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- pieprz do smaku
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy białą kiełbasę, boczek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (pora zostawiamy w całości). Gotujemy warzywa przez 20 minut. Następnie dodajemy 100 g chrzanu, pokrojony boczek oraz 2 łyżki majeranku i zagotowujemy. Gotujemy razem przez około 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Zupa chrzanowa bardzo dobrze smakuje z dodatkiem białej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo.
2 komentarze Dodaj własny