Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Mam dla was kilka przepisów na klasyczne (i nie tylko) przysmaki świąteczne. Oczywiście wszystko bez mleka.
Przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka bez mleka i jajek znajdziecie w innym moim wpisie.
Domowy zakwas na żurek
Przygotowanie w domu własnego zakwasu na żurek jest banalnie proste. Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej, ciepła woda i przyprawy. Taki zakwas możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę. Dodatek kilku łyżek zalewy ogórków kiszonych sprawi, że zakwas będzie gotowy w 2-3 dni.
Żurek bez mleka (na domowym zakwasie)
Przygotowanie domowego żurku, włącznie ze zrobieniem własnego zakwasu, wcale nie jest trudne. Efekt jest tego wart. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Do tego mamy pewność, że nie będzie w niej mleka, nawet w śladowych ilościach. Żurek na domowym zakwasie, bez dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. Oczywiście żurek mogą jeść także mamy karmiące piersią.
Pieczony schab – na obiad i do chleba
Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla klasycznego wielkanocnego żurku. Jest ona bardzo pożywna i pełna smaku. Wbrew pozorom zupa chrzanowa nie jest bardzo pikantna, więc spokojnie można podać ją także dzieciom. Nie wymaga ona też zabielania.
Wielkanocne buraczki z chrzanem
Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas.
Domowy majonez z żółtek
Zrobienie domowego majonezu jest bajecznie proste. Klasyczny majonez przygotowuje się z samych żółtek. Dlatego osoby uczulone jedynie na białko jajka mogą spokojnie go jeść. Dodatek soku z cytryny nie tylko nadaje majonezowi wyjątkowego smaku. Dzięki niemu majonez nie będzie się rozwarstwiał.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu, dlatego idealnie sprawdzą się na święta. Takie jajka można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia.
Ogórkowy wielkanocny królik
Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw.
Gęsina z brzoskwiniami w winie
Gęsina z brzoskwiniami w winie to przepyszny i zarazem banalnie prosty w przygotowaniu świąteczny obiad. Mając ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie 15 minut. Gęsinę w winie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina.
Domowy sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami.
Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem
Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem to świetne urozmaicenie świątecznego menu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Składniki świetnie się ze sobą komponują, dlatego nie trzeba do niej dodawać żadnego dressingu, ani przypraw.
Sałatka a’la rosyjska
Jeśli wolicie na świątecznym stole jajka podawać w sałatce, to będzie strzał w dziesiątkę. To moja wariacja na temat sałatki rosyjskiej.
Super, przepisy się przydają 👌
PolubieniePolubienie
super strona, mam nadzieje że dzieki tej stronie wybrnę jakość z restrykcji które narzucił mi lekarz
PolubieniePolubienie