Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Prosty żytni Murzynek

Czy może być lepsze ciasto na niż murzynek ? Moim zdaniem nie. Jest to wypiek bardzo tradycyjny, ale zarazem bardzo nowoczesny. Doczekał się wielu wersji i modyfikacji. Moja dzisiejsza propozycja to prosty żytni murzynek. Zdrowszy, smaczniejszy, ale równie pyszny co jego klasyczna wersja. Doskonały do kawy podczas leniwego popołudnia. Możecie spokojnie przygotować go z dziećmi. Nie będą się nudzić. A i dla nich będzie to ciekawe spędzenie wolnego czasu. Muszę wam się jednak do czegoś przyznać. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty w zapamiętaniu wszystkich proporcji. Ciasto jest miękkie, lekkie i bardzo murzynkowe. Jest to wypiek, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie. Polecam!
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
150 g masła
150 g cukru
100  ml wody
100 g czekolady mlecznej
50 g kakao
8 g proszku do pieczenia
aromat migdałowy
skórka pomarańczowa do dekoracji
4 jajka
Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotowujemy masło, cukier, wodę, kakao. Mieszamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo żółtka. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ubite białka z masą czekoladową.  Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
murzynek, ciasto czekoladowe
murzynek, ciasto czekoladowe
murzynek, ciasto czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj