Jak długo trzeba gotować ryż? Ile wody należy wlać do ryżu? Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Wszystkie odpowiedzi najdziecie w naszym krótkim poradniku.

Ugotowanie ryżu jest zadaniem bardzo prostym pod warunkiem, że wiesz jak ugotować perfekcyjny ryż. Przedstawiamy cztery proste techniki gotowania ryżu.

Jak ugotować perfekcyjnie ryż

I ryż lekko kleisty

Krok 1

Na szklankę białego ryżu weź 2 szklanki wody. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do naczynia. Zalej 2 szklankami zimnej wody. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15-18 minut. Czas zależy od tego jak świeży jest ryż. Generalnie trzymaj się zasady, że 18 minut to minimum jakie trzeba poświęcić na ugotowanie ryżu kupionego w supermarkecie.

Krok 2

Odkryj garnek i przemieszaj ryż widelcem. Zostaw ryż w odkrytym garnku, żeby lekko przestygł na około 5 minut. Ryż najlepiej posolić już po ugotowaniu.

II ryż na sypko

Krok 1

Wsyp ryż do rondelka, zalej zimną wodą, zamieszaj. Odcedź. Znowu zalej zimną wodą, zamieszaj, odcedź. Powtarzaj proces do momentu aż woda z ryżu nie będzie biała, mętna, ale niemal przezroczysta (4-5 płukań).

Krok 2

Zalej ryż zimną wodą w proporcjach niepełne 2 szklanki (1 i 2/3 szklanki) na szklankę wypłukanego ryżu. Wstaw rondel na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 18 minut. Wyłącz kuchenkę. Odstaw na 5 minut. Odkryj i spulchnij widelcem.

Jak ugotować ryż do sushi (sushi bowl, poke bowl)

Krok 1

Wypłucz dokładnie ryż w zimnej wodzie: zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni.

Krok 2

Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj.

Krok 3

Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący:

  • 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze potrawy)

Wymieszaj składniki sosu w miseczce, a następnie wlej do naczynia z ryżem i dokładnie obtocz w nim ziarenka.

Jak ugotować ryż po marokańsku

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego lub jaśminowego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Krok 1

Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Gdy się roztopi dodaj szalotkę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy pół łyżeczki suszonego tymianku, liść laurowy i zalej całość 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 17 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, wyjmij liść laurowy, przemieszaj ryż, posól i pieprz do smaku.

Polecamy nasze przepisy na dania z ryżem:

PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF

CHILLI CON CARNE

PÓŁNOCNO AFRYKAŃSKIE PULPECIKI Z CHARAKTEREM I RYŻEM A LA PILAF

Więcej przepisów na naszym blogu. Zapraszamy!