Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka "Kawoszek" z szampanem

Wypiek iście ekspresowy i pełen nieoczywistych smaków. Pomysł na powstanie babki "Kawoszek" z szampanem narodził się w momencie gdy uświadomiłam sobie w domowej spiżarni mam tyle kawy że pracownicy biurowców by się powstydzili. Dodatkowym impulsem do przygotowania babki "Kawoszek" była dosyć spora ilość szampana, który został po ostatnim Sylwestrze. Ten pyszny wypiek przygotujecie w ekspresowym tempie, które zajmie wam mniej niż 30 minut Przy dobrej organizacji i tu przypominam, że składniki trzeba wyjąć jakieś dwie godziny wcześniej powinno zając wam to jeszcze mniej czasu. Ciasto pachnie aromatycznie kawą i szampanem. Jest przy tym pulchne i miękkie. Największe wrażenie robią pasy, które różnie smakują. Są to czekoladowe, kawowe i oczywiście śmietankowe. Ciasto doskonałe na niedzielne popołudnie. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
160 g cukru
150 ml szampana
100 g masła
100 g czekolady mlecznej
30 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
aromat śmietankowy
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Studzimy.  Wlewamy powoli do masy, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajmy szampan wolnym strumieniem. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę(odkładamy jedną łyżkę) i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Do trzeciej dodajemy łyżkę mąki i aromat śmietankowy. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy masę kakaową, następnie kawową , a na koniec masę śmietankową.  Całość pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
babka, babka kawowa
babka, babka kawowa
babka, babka kawowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj