Bardzo smaczna, popularna polska zupa żurek, tym razem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego.

 

 

 

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY

Składniki na bezglutenowy żurek gryczany:

1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego

500g białej kiełbasy

500g ziemniaków

1 cebula

1 włoszczyzna

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

5 szt ziela angielskiego

sól, pieprz

3 łyżki oleju

majeranek

jajka na twardo do podania – przepis

natka pietruszki

 

Jak zrobić bezglutenowy żurek gryczany:

Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju.

Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę.

Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min.

Do wywaru dodajemy też zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy do smaku.

Porcje zupy podajemy z połówkami jajka ugotowanego na twardo i kiełbasa pokrojoną w plastry.