Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze mamy je pod ręką, więc w sklepie wybierajmy te mniejsze.

Ziemniaki możecie doprawić dowolnymi przyprawami, nasz przepis to tylko sugestia.

Składniki

  • młode ziemniaczki
  • wędzony boczek w plasterkach
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • oliwa

Przepis na zapiekane ziemniaki w boczku

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy – NIE obieramy.
  2. Zaczynamy od podgotowania ich w osolonej wodzie – gotujemy aż będą na wpół miękkie – ok. 10 minut.
  3. Ziemniaczki kroimy na połówki i każdą z nich zawijamy boczkiem.
  4. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut.

Smacznego!