Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności.

Możecie w sklepie poprosić o pokrojenie mięsa na kawałki i dodatkowo jego rozbicie przez specjalną maszynę na cienkie plastry.

Mięso podamy z domowymi, chrupiącymi frytkami.

Składniki na domowe frytki

  • 4-5 ziemniaków
  • woda
  • 3-4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • sól
  • zioła prowansalskie

Składniki na sznycel wiedeński

  • cienko rozbite plastry schabu
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • smalec ewentualnie olej do smażenia

Przepis na domowe frytki

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki.
  2. Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody. Dzięki temu będą znacznie bardziej chrupiące.
  3. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na rumiany kolor. Przekładamy do miski, solimy, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich.

Przepis na sznycel wiedeński

  1. Mięso myjemy, moczymy w jajku, obtaczamy w mące, bułce tartej.
  2. Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor z obu stron.

Sznycel zgodnie z przepisem podajemy z kawałkiem cytryny. Do frytek możemy podać ketchup albo majonez.

Smacznego!