Kopytka bez jajek

Tęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym), jak i na słodko posypane cukrem.

Kopytka bez jajek

  • 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1  łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki (ok. 250 g)

Nasiona chia mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Chia niemal natychmiast nabiera odpowiedniej konsystencji.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy papkę z nasion chia oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem.

Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie. Kopytka powinny mieć grubość ok. 2 cm. Gotowe kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe.

Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka.

W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów dla starszych dzieci odnajdziecie w zakładce Dla dzieci.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Asia pisze:

    Witam
    Jakiej mąki można użyć, żeby nie była to zwykła biała? Czy waga ziemniaków ma być po ugotowaniu czy przed?
    Pozdrawiam

    Polubienie

  2. dietabezmleka pisze:

    Ja używałam też mąki pszennej pełnoziarnistej oraz żytniej (z braku innych opcji w domu 😉 ). Waga ziemniaków podana przed ugotowaniem.

    Polubienie

Dodaj komentarz