Żeberka duszone po węgiersku to doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.
Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka:
Duszone żeberka
Żeberka w miodowej marynacie
- 70 dag żeberek wieprzowych
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego/smalcu do smażenia
- 3 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki kminku
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól do smaku
Żeberka myjemy i kroimy na porcje (po 1-2 żeberka). Obtaczamy je w męce i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do garnka. Żeberka posypujemy słodką papryką w proszku oraz posiekanym kminkiem. Zalewamy wodą tak, by przykryła ona mięso i solimy. Żeberka powinny dusić się pod przykryciem przez godzinę i 20 minut na małym ogniu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni, na której obsmażaliśmy żeberka. Gdy mięso jest miękkie dodajemy do garnka podsmażone cebule, posiekany czosnek i majeranek. W kubku mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody, w której dusiły się żeberka. Dodajemy mieszaninę do garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe!
Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką.