Żeberka po węgiersku

Żeberka duszone po węgiersku to doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.

Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka:
Duszone żeberka
Żeberka w miodowej marynacie

Żeberka po węgiersku

  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego/smalcu do smażenia
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku

Żeberka myjemy i kroimy na porcje (po 1-2 żeberka). Obtaczamy je w męce i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do garnka. Żeberka posypujemy słodką papryką w proszku oraz posiekanym kminkiem. Zalewamy wodą tak, by przykryła ona mięso i solimy. Żeberka powinny dusić się pod przykryciem przez godzinę i 20 minut na małym ogniu.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni, na której obsmażaliśmy żeberka. Gdy mięso jest miękkie dodajemy do garnka podsmażone cebule, posiekany czosnek i majeranek. W kubku mieszamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego z odrobiną wody, w której dusiły się żeberka. Dodajemy mieszaninę do garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe!

Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką.

 

Dodaj komentarz