poniedziałek, 1 grudnia 2014

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Zamieszczam propozycję na lekkie i zdrowe śniadanie. Omlet jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jedzenie takiego posiłku jest też dobrym sposobem na wykluczenie bogatego w węglowodany pieczywa. 

OMLET ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI


Składniki:
- 2 jajka (L)
- 2 garstki świeżego szpinaku lub 2 brykiety mrożonego
- pół pomidora
- 2 cebulki dymki
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- łyżeczka startego parmezanu
- szczypiorek

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwię z oliwek. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy objętość dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Smażyć chwilę aż pomidory zmiękną, po czym na patelnię wlać rozbełtane jajka z odrobiną soli i pieprzu. Gdy omlet się zetnie posypać parmezanem oraz szczypiorkiem. Smacznego! 


15 komentarzy:

  1. Wygląda fanstastycznie, uwielbiam szpinak do tego w omlecie dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, a zdrowe składniki zachęcają do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sam kolor jest zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie - krzyczy "zjedz mnie" :)


    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych,
    www.kararinaa.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam omlety, ale nigdy ich nie robiłam :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  7. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!


    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny przepis! Chociaż nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem jajek, to ze względu na cel (budowa masy mięśniowej) muszę ich trochę jeść. W takiej formie są nie tylko niesamowicie apetyczne i dobre, ale i naprawdę wartościowe! Dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń