pierś z kaczki po koreańsku

IMG_1559

Składniki:

  • pierś z kaczki
  • pęczek dymki
  • 1/2 główki czosnku
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyzki cukru

Pierś natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżoną połową czosnku. Zrumienić z każdej strony, zaczynając od zimnej patelni. Odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry.

W międzyczasie na inną patelnię wlać sos sojowy (tyle, żeby przykrył dno warstwą około 1cm), wsypać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, włożyć kaczkę, chwilę przesmażyć z każdej strony – nie za długo, żeby mięso nie wyschło.

Na koniec dodać dymkę, pocietą w kilkucentymetrowe kawałki.

Podawać z ryżem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz