Printfriendly

Sałatka z halloumi, buraczka i awokado



Sycąca sałatka to świetna opcja na lekką kolację, dlatego też ostatnio na blogu pojawia się sporo tego typu dań. Szybkie i proste w przygotowaniu potrawy to jest to co lubię najbardziej. Taka właśnie jest sałatka z halloumi, buraczka i awokado - pyszna i sycąca. Bardzo podoba mi się także taka forma podania - sałatki układam na większym talerzu lub półmisku z którego później wspólnie zajadamy wybierając co lepsze kąski. Tak przygotowana sałatka nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam!




Sałatka z halloumi, buraczka i awokado


Składniki: 

Sałatka

  • mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.)
  • opakowanie sera halloumi
  • 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone)
  • pół dojrzałego awokado
  • pestki dyni lub słonecznika do przybrania
Dressing
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz


Przygotowanie: 

W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Odstawić. 
Ser halloumi pokroić na plastry i zgrillować. 
Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na cienkie plasterki.
Buraka pokroić w cienkie plasterki lub słupki, ja użyłam spiralizera i "starłam" go na długi makaron. 
Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu).
Natychmiast podawać.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger