Wegańskie kotlety z fasoli

Jeśli lubicie zjeść na obiad konkretnego, pożywnego kotleta to ten przepis jest dla was. I to w wersji warzywnej. Moja córka woli takie kotlety od klasycznych mielonych. Kotlety z białej fasoli są przepyszne. Biała fasola to świetne roślinne źródło białka, do tego ma dużo witamin i makroelementów. Jest między innymi cennym źródłem wapnia w diecie. Dlatego warto włączyć takie kotlety do swojego jadłospisu.

Kotlety z białej fasoli

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (jaś)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majeranku
  • czerstwa bułka
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli

Fasolę namaczamy przez noc. Odlewamy wodę z moczenia i wlewamy świeżą. Dodajemy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny w garnku, lub 30 minut w szybkowarze).

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Do miski wrzucamy ugotowaną fasolkę, cebulę, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką, aż nie powstanie jednolita masa.

Z masy fasolowej formujemy kotleciki (dobrze przy tym namoczyć ręce w zimnej wodzie, wtedy masa nie będzie się przyklejać). Można je obtoczyć w bułce tartej (choć nie jest to konieczne).

Gotowe kotlety z fasoli można podsmażyć z obu stron lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oczywiście wersja z piekarnika będzie dużo bardziej dietetyczna.

Dodaj komentarz