Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Bajaderkowa kostka

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Łatwe i smaczne ciasteczka od lat królują w moim osobistym top 10. Mieszanka ciastek i ciasteczek, do tego bakalie oraz herbatniki. Wszystko połączone kremem czekoladowym. Bajaderka to również doskonałe ciastka na spotkania w gronie rodzinnym.
Bajaderkowa kostka to taka mała wariacja na temat właśnie wspomnianych bajaderek. Ciasto robi się wprost błyskawicznie. Przy dobrej organizacji to ciasto można przygotować w 30 minut. Bajaderkowa kostka to moim zdaniem ciekawe i interesujące ciasto. Co najważniejsze jest mocno bakaliowe i pełne ciekawych smaków. Doskonale sprawdza się tuż przed przyjazdem niezapowiedzianych gości. Polecam!
Składniki:
300 g różnych ciast i ciasteczek(kruchych, biszkoptów)
250 g kremu czekoladowego
150 g bakali
100 g herbatników
100 g powideł śliwkowych
100 g czekolady mlecznej
40 g kakao
Ciastka i ciasteczka mielimy. Bakalie np.: orzechy czy wiórki kokosowe też mielimy. Zmielone bakalie i ciastka umieszczamy w dużej misce. Mieszamy razem z kakao. Dodajemy powidła śliwkowe oraz krem czekoladowy. Całość łączymy ze sobą.
W kwadratowej formie do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy masę bajaderkową. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewamy gotowe ciasto.
Smacznego!
bajaderka, kostka czekoladowa
bajaderka, kostka czekoladowa
bajaderka, kostka bajaderkowa

Komentarze

Popularne posty

Drukuj