Amerykanie na takie zupy mówią hearty, czyli sycące. Zupa z tortilla taka właśnie jest: bogata w składniki, aromatyczna, lekko ostra i naprawdę daje energetycznego kopa. A przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia.

Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Liczba kalorii: 304 kcal

Sopa Azteca de Tortilla, czyli aztecka zupa z tortilli jest klasycznym daniem meksykańskim. Jak to często bywa w przypadku potraw ludowych, a zupa właśnie taka jest, nie ma jednego na nią przepisu i może zawierać różne składniki. Jeden jest tylko stały i niezmiennych – tortilla. Zagęszcza ona zupę i sprawia, że jest bardzo treściwa.

Danie doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości możecie oczywiście sami sterować dodając mniej lub więcej papryczki chilli) i na długo daje poczucie sytości.

Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado.

Przepis zaczerpnięty z bloga Jassicy Gavin

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni wieprzowej
  • 1 puszka kukurydzy 400 ml
  • 1 puszka czerwonej fasoli 400 ml
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszkę całych pomidorów
  • 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania)
  • Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny
  • Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski
  • 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka chilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Piersi z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą (płaska łyżeczka), pieprzem i łyżeczką papryki wędzonej. Połóż na rozgrzanej oliwie i smaż po 7 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.

Krok 2
W międzyczasie do rondla wlej łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje wysyp na nią posiekaną cebulę. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj 2 posiekane drobno ząbki czosnku. Smaż minutę. Następnie wsyp do warzyw łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki kuminu, półtorej łyżeczki oregano. Zamieszaj i smaż minutę. Potem wrzuć do rondla posiekaną papryczkę chili, dodaj dwie łyżki przecieru, wymieszaj wszystko razem i duś znowu jedną minutę. Wsyp do składników w rondlu odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Wlej do przesiekane lub zmiksowane pomidory z puszki oraz 3 szklanki bulionu lub wody. Dorzuć pokrojoną tortillę, a kiedy kurczak się usmaży również posiekane lub porwane na mniejsze kawałki filety. Gotuj zupę bez przykrycia 15 minut.

Krok 3
Na koniec dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Wlej sok z limonki lub cytryny, dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj i podawaj.