Zupa jarzynowa z brokułem

dnia

Zupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku.

Zupa jarzynowa z brokułem

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 250 g brokuła
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera naciowego kroimy w plasterki. Ziemniaki, cebulę i selera korzeniowego w kostkę. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części i odkładamy na bok. Łodygi kroimy w cienkie plasterki.

Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera naciowego i korzeniowego, łodygi brokuła oraz cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wszystko 2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę soli, listek laurowy i ziele angielskie. Warzywa gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość jeszcze przez 5 minut. Gotowe!

 

Dodaj komentarz