Zupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku.
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ziemniaki
- cebula
- 250 g brokuła
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól do smaku
- olej do smażenia
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera naciowego kroimy w plasterki. Ziemniaki, cebulę i selera korzeniowego w kostkę. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części i odkładamy na bok. Łodygi kroimy w cienkie plasterki.
Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy marchewki, pietruszkę, selera naciowego i korzeniowego, łodygi brokuła oraz cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wszystko 2,5 litrami wody, dodajemy łyżkę soli, listek laurowy i ziele angielskie. Warzywa gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość jeszcze przez 5 minut. Gotowe!