Prosta kruszonka do ciasta (bez mleka)

dnia

Klasyczną kruszonkę do ciasta przygotowuje się na bazie masła. W diecie bezmlecznej kruszonkę z powodzeniem można zrobić używając margaryny bez dodatku mleka. Z podanych tutaj proporcji można przygotować sporą ilość kruszonki. Bez problemu wystarczy do posypania sporego ciasta.

Kruszonka do ciasta bez mleka

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (50 g)

Mąkę i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Margarynę szatkujemy nożem na mące (by jej nie rozgrzewać). Gdy jest już rozdrobniona rozcieramy palcami kruszonkę aż nie stworzą się grudki o różnej wielkości. Gotową kruszonką można posypać ciasto (np. chałkę, albo placek z owocami).

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz