nie zatrzymując się nawet na chwilę.
Myśli, które uleciały gdzieś bezpowrotnie.
Niezapisane słowa przebrzmiałe bez echa.
Chwile, które na długo zostaną w pamięci
i te nawet nie warte zapamiętania.
Czyjeś sprawy tak ważne jakby od nich zależało dalsze życie
i śmieszne historie przez kogoś opowiedziane.
Rozmowy o wszystkim i o niczym.
Sklepy odwiedzane w poszukiwaniu odpowiednich rekwizytów do zdjęć.
Przypadkowe spotkanie i kawa wypita w biegu.
Nieudana sesja zdjęciowa i rozbita patera na podłodze…
Kolejna kartka zerwana z kalendarza.
Kolejny dzień, który minął nawet nie wiem kiedy.
Trochę szalony i zakręcony jak te afrykańskie pączki.
W Kamerunie nazywane gateau, w Korei kkwabaegi a na Filipinach shakoy.…
ILOŚĆ SZTUK - 24
Zakręcone pączki afrykańskie – składniki
Ciasto:
- 500g mąki tortowej
- 30g świeżych drożdży
- 200ml mleka
- 150ml śmietanki 18%
- 4 łyżki klarowanego masła (roztopione)
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- smalec lub olej do smażenia
Do posypania
- cukier puder
- cynamon
Zakręcone pączki afrykańskie – wykonanie
Wlać do miski letnie mleko. Dodać rozkruszone drożdże i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą (dobrze się sprawdza trzepaczka spiralna). Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiać mąkę. Dodać jajko, żółtko, lekko podgrzaną śmietankę, przestudzone roztopione masło, resztę cukru i szczyptę soli. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę. Odgazować i podzielić na 24 równe kawałki. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 30cm. Położyć palce na obu końcach i przesuwać jedną rękę w dół, a drugą w górę aż utworzy się skręcony pączek. Odkładać na posypaną mąką deskę do krojenia. Pozostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (najlepiej zacząć go rozgrzewać w połowie czasu rośnięcia pączków). Wkładać po kilka sztuk i smażyć na jasnobrązowy kolor z obu stron.
Usmażone paczki wykładać na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręcznika kuchennego. Gdy lekko przestygną posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Jak skręcać takie pączki można zobaczyć na tym filmiku.
Jak skręcać takie pączki można zobaczyć na tym filmiku.
Zakręcone pączki afrykańskie - podobne przepisy
> Pączki hiszpańskie
> Pączki weneckie
> Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)
> Włoskie pączki z ricooty
Smacznego
Aronia
Jako, że wchodzę w samodzielne życie - w tym roku planuję sama coś stworzyć na tłusty czwartek :) spróbuję z tego przepisu - zachęcający ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty więc myślę, że nie będzie problemów ale mimo to życzę powodzenia :)
UsuńWyglądają bardzo interesująco, a tym samym i zachęcająco do przetestowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe :) trzeba będzie kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCo roku staram się oprócz sparawdzonych przepisów karnawałowych przetestować jakieś nowe.
UsuńTen polecam bo wbrew pozorom pączki są łatwe do zrobienia.
Wspaniale się udały, dzieci a zwłaszcza wnuki zachwycone :-)
OdpowiedzUsuńTo cieszę się bardzo i dziękuję za podzielenie się opinią :)
OdpowiedzUsuń