Makaron a’la parma to proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Do tego taki makaron doskonale się przechowuje, więc spokojnie możecie zabrać go jako posiłek do pracy.
- 200 g makaronu np. świderki
- 1 mała cukinia
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 0,5 łyżeczki tymianku
Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gdy będzie al dente odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Cukinię kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy przez około 5 minut na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy cukinia jest gotowa przekładamy ją na talerz.
Szynkę parmeńską kroimy w kostkę, pomidory w paseczki. Na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej cukinię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy szynkę. Po chwili dodajemy pomidory, a na następnie cukinię. Doprawiamy tymiankiem i smażymy chwilę razem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy wszystkie składniki. Takiego dania nie trzeba dosalać, bo zarówno pomidorki jak i szynka są słone.