Makaron a’la parma

Makaron a’la parma to proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Do tego taki makaron doskonale się przechowuje, więc spokojnie możecie zabrać go jako posiłek do pracy.

Makaron a'la parma

  • 200 g makaronu np. świderki
  • 1 mała cukinia
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gdy będzie al dente odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

Cukinię kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy przez około 5 minut na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy cukinia jest gotowa przekładamy ją na talerz.

Szynkę parmeńską kroimy w kostkę, pomidory w paseczki. Na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej cukinię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy szynkę. Po chwili dodajemy pomidory, a na następnie cukinię. Doprawiamy tymiankiem i smażymy chwilę razem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy wszystkie składniki. Takiego dania nie trzeba dosalać, bo zarówno pomidorki jak i szynka są słone.

Dodaj komentarz