Indyk pieczony w domowej nalewce

Składniki:

ok. 1 kg fileta z indyka

100 ml domowej dereniówki

3 szklanki soku pomarańczowego

3 marchewki

100 g rodzynek

1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej

przyprawa do drobiu

sól

1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Indyka pokroić na porcje i posypać przyprawą do drobiu, włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać czosnkiem niedźwiedzim i rodzynkami. Posolić. Dodać pastę paprykową. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do indyka. Całość zalać nalewką i sokiem pomarańczowym. Przykryć i piec około 1,5 godziny. Mięso wyjąc, sos przelać do garnka. Płaską łyżkę mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do sosu i gotować około 5 minut. Mięso podawać z ryżem, polane sosem. Smacznego 🙂

filet z indyka w domowej nalewce

3 uwagi do wpisu “Indyk pieczony w domowej nalewce

Dodaj komentarz