Składniki:
ok. 1 kg fileta z indyka
100 ml domowej dereniówki
3 szklanki soku pomarańczowego
3 marchewki
100 g rodzynek
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
przyprawa do drobiu
sól
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Indyka pokroić na porcje i posypać przyprawą do drobiu, włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać czosnkiem niedźwiedzim i rodzynkami. Posolić. Dodać pastę paprykową. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do indyka. Całość zalać nalewką i sokiem pomarańczowym. Przykryć i piec około 1,5 godziny. Mięso wyjąc, sos przelać do garnka. Płaską łyżkę mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do sosu i gotować około 5 minut. Mięso podawać z ryżem, polane sosem. Smacznego 🙂
Wygląda przepysznie, właśnie czegoś takiego szukałem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie