SKŁADNIKI
Szaszłyki z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
Sos orzechowy:
- 50 g masła orzechowego 100%
- 100 ml mleka kokosowego
- 20 ml sosu sojowego
- 2 cm kłącza imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- pół limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ulubiona sałata
- zielony ogórek
- papryczka chili
- natka kolendry
- sezam
PRZYGOTOWANIE
Szaszłyki z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt, otarty ząbek czosnku, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny do zamarynowania.
- Kolejno ponabijaj kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i ułóż na blasze pokrytej folią lub papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20-25 minut, obracając szaszłyki w połowie czasu.
Sos orzechowy
- Na patelnię wyłóż masło orzechowe i zacznij je powoli podgrzewać. Następnie wlewaj mleko kokosowe, cały czas energicznie mieszając, aż do połączenia się składników.
- Do sosu dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, otarty imbir oraz czosnek. Wsyp cukier trzcinowy i wlej sos sojowy oraz wyciśnięty sok z limonki.
- Gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji beszamelu. (Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego).
Podanie
- Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki.
- Całość posyp sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekaną kolendrą. Podawaj z orzechowym sosem.
6 komentarzy
Ten sos orzechowy musimy kiedyś wypróbować 😀
Koniecznie!
Nic nie pozostaje tylko ukraść te pyszności 🙂
Ale jak to tak ukraść? :O
danie obłędne. Sos idealnie trafił w moje podniebienie 🙂 będę powtarzać
Fantastycznie! Bardzo się cieszę 🙂