Zupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej.
- szklanka soczewicy czerwonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki bazylii suszonej
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki). Smażymy całość razem przez kilka minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy warzywa będą podsmażone dodajemy pora i soczewicę, wlewamy około 2,5 litra wody i wsypujemy 1,5 łyżki soli. Gotujemy razem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy i gotujemy razem jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię i ewentualnie dosalamy do smaku. Zupę częściowo blendujemy (powinny zostać w niej wyczuwalne kawałki warzyw). Gotowe!