Kartoflanka (zupa ziemniaczana)

dnia

Kartoflanka to świetna zupa na zimniejsze miesiące. Jest ona kaloryczna, dlatego z powodzeniem można ją traktować jako jednogarnkowy obiad. Kartoflankę można przyrządzić na wywarze mięsno warzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy.

Kartoflanka (zupa ziemniaczana)

 

  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 2 litry wywaru mięsno warzywnego

Ziemniaki i cebulę obieramy. Kiełbasę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do osobnych misek. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, majeranek i ziemniaki. Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna.

Po tym czasie ziemniaki zalewamy 2 litrami wywaru mięsno warzywnego. Jeśli był on wcześniej solony to nie dosalamy na tym etapie zupy. Gotujemy razem przez około 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec można całość doprawić solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Do gotowej zupy można dodać ugotowane wcześniej warzywa z wywaru.

Dodaj komentarz