Kulki kokosowe to świetny deser dla maluchów. Można je podać dziecku, które skończyło 10. miesiąc życia. Kulki są lekko słodkie i łatwo się je gryzie. Mogą je zajadać także rodzice. Ja zwykle robię ich więcej i mrożę, tak by mieć zawsze zdrowy deser dla maluchów pod ręką.
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
- 100 g daktyli
- 2 łyżki kakao
- (opcjonalnie) 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
Ciecierzycę zalewamy wodą i namaczamy przez 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę i przekładamy ciecierzycę do garnka. Zalewamy dwa razy większą ilością wody, niż jest ciecierzycy i gotujemy do miękkości (w garnku ok. 1,5 godziny, w szybkowarze 25 minut).
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy z wody. Blendujemy ją razem z daktylami i kakaem. Żeby ułatwić blendowanie można dodać do mieszanki mleko roślinne (ok. 1/3 szklanki). Gdy masa jest jednolita dodajemy do niej wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Całość powinna mieć zwartą konsystencję. Z masy formujemy kulki. Dla maluszków można uformować mniejsze kulki, dla starszych dzieci kulki wielkości orzecha włoskiego.
Deser można urozmaicić obtaczając kulki w różnych posypkach np. w kakao, sezamie, pokruszonych orzeszkach lub wiórkach kokosowych.
Jeden komentarz Dodaj własny