Cynamonowe bułeczki z lukrem

Cynamonowe bułeczki z lukrem to dobra alternatywa, jeśli ktoś nie przepada za pączkami na Tłusty Czwartek. Przygotowanie ich nie jest trudne, jednak potrzeba trochę czasu na przygotowanie ich. Bułeczki są przepyszne bez lukru, to można pominąć w wykonaniu. Bułeczki piekłam w formie na muffinki.
Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne.
 

Cynamonowe bułeczki z lukrem 

Składniki (na 12 szt. bułeczek) 

3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
60g roztopionego masła

Nadzienie
1/2 szklanki cukru
łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki mleka


Sposób przygotowania
Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz.
Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30×40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić je na 12 kawałków.
Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem.
 
Zobacz również inne przepisy na blogu na bułeczki: 
 
Bułeczki cynamonowe
 

20 komentarzy do wpisu „Cynamonowe bułeczki z lukrem”

  1. A ja jestem dziwna, bo uwielbiam cynamon – codziennie piję kawę z cynamonem, jem ryż z cynamonem – a jak zrobiłam sobie kiedyś podobne cynamonowe bułeczki, to mi ten cynamon przeszkadzał ;P

    • A mi narobiłaś smaku na ryż z cynamonem!
      Może po prostu cynamonowe bułeczki nie są ci pisane ;) ale w kawie, to jutro nawet sobie sypnę szczyptę :D

  2. wyglądają obłędnie :) uwielbiam przyprawy kojarzące się ze świętami – cynamon, goździki, imbir. szkoda tylko, że umiejętności na wypiekanie takich pyszności brak :D

  3. Uwielbiam! Zawsze, gdy jem takie bułeczki to przypominają mi się moje norweskie i szwedzkie podróże, gdyż cynamonowe wypieki są w Skandynawii bardzo popularne :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.