Uwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser.
Na rozczyn drożdżowy:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mleka owsianego
Na ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka owsianego
- 10 łyżek cukru
- szczypta soli
- 125 g margaryny bezmlecznej
- 2 jajka
Dodatkowo:
Cynamon, cukier i rozpuszczona margaryna na wierzch
Drożdże łączymy w miseczce z łyżką cukru, mąki i mleka, a następnie pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko, cukier, rozpuszczoną margarynę i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy ją na około 2-centymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ślimaczki cynamonowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Jeden komentarz Dodaj własny