Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną
Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.
Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec
Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości.
Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły .
Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić.
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę,dodać kapustę,grzyby i kaszę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone na maśle.
Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól
farsz:
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów leśnych
listek laurowy
kilka kulek czarnego pieprzu
3-4 kulki ziela angielskiego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
3/4 szklanki kaszy gryczanej prażonej
Grzyby wypłukać,zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Kapustę włożyć do garnka,dodać liść laurowy ziele i pieprz, zalać wodą (ok. 500ml) i ugotować do miękkości.
Grzyby ugotować we wodzie w której się moczyły .
Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić.
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę,dodać kapustę,grzyby i kaszę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć chwilę często mieszając. Gotowy farsz wystudzić.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką lub lekko przysmażone na maśle.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.