Zupa z kapusty to rodzaj kapuśniaku tylko zrobimy ze świeżej kapusty. Tajemniczym składnikiem jest parmezan, a właściwe to co z niego zostało.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz sycącą, co zapewnia gotowany pęczak.

Zupa z kapusty i parmezanu ma charakter i super smak, który zapewnia tajemniczy składnik: rąbki parmezanu. Co to takiego? Twarda skórka, w której dojrzewa ser. Nigdy jej nie wyrzucajcie po zużyciu sera. Rąbki są doskonałym dodatkiem do zup, np. minestrone, ribollita i każdej właściwie zupy, nadając im bardzo przyjemny posmak.

Zupa z kapusty najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona na dobrym bulionie warzywnym lub mięsnym, ale na samej wodzie też jest ok.

Przepis pochodzi z serwisu Cooking.nytimes.com

Jeśli zupa z kapusty trafia w Twoje gusta, spróbuj totalnie odjechanego kapuśniaku z pieczonej, czerwonej kapusty🙂

Składniki:

  • 1/3 średniej główki kapusty drobno posiekanej
  • 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub w ostateczności wody
  • Skórki od parmezanu – im więcej tym lepiej
  • Szklanka ugotowanego pęczaku
  • Garść nasion słonecznika
  • Posiekana zielenina – koper, pietruszka
  • Świeżo starty parmezan do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a następnie wysyp na niego posiekana cebulę. Smaż 5-6 minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, smaż minutę Wysyp na patelnię posiekaną kapustę. Smaż 5 minut. Dodaj do kapusty pokrojony w kostkę ziemniak, rąbki parmezanu, zalej całość bulionem lub wodą, przykryj i gotuj 30 minut.
Krok 2
Zdejmij zupę z palnika, przestudź, wyciągnij rąbki parmezanu i przy pomocy ręcznego robota zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią nasiona słonecznika i praż, żeby ziarenka lekko się podpiekły.
Wsyp do zupy pęczak. Posyp parmezanem i słonecznikiem. Podawaj.