Barszcz czerwony z fasolą i brukselką

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny.

  • 3 buraczki ćwikłowe
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • 500 g brukselki
  • 1/4 selera
  • 200 g fasoli suchej lub 1 puszka fasoli konserwowej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1/2 litra zakwasu z buraków
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • kwaśna śmietana

Buraczki ugotować oddzielnie w całości. Po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Suchą fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Wodę zlać i zalać świeżą. Gotować fasolę, aż zmięknie. Do gotującej się fasoli dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, startą marchewkę, buraczki, seler, grzyby i zioła. Czosnek obrać i zgnieść płaską stroną noża. Wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec dodać oczyszczoną z wierzchnich listków brukselkę i gotować jeszcze około 15 minut. Wlać zakwas i zagotować doprawiając do smaku pieprzem i solą. Jeżeli mamy fasolę z puszki, to dodajemy ją na końcu. Podawać gorący barszcz z kleksem śmietany. Smacznego :)

 

Świąteczne tradycje

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.