Jędrne krewetki, pęczak, który zawsze jest al dente, słodki buraczek i marchewka, a to wszystko polane dresingiem z mango i szalotki.

Czas: 25 minut plus 45 minut na upieczenie buraczków

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Jared Diamond, amerykański geograf, historyk, w nagrodzonej nagrodą Pulitzera książce „Guns, germs and steel” stwierdził, że wszystko co wydarzyło się w naszej cywilizacji w ostatnich 13 tys. lat to zasługa jęczmienia (i jeszcze paru innych czynników). Wyhodowane gdzieś w głębi Euroazji zboże, bardzo odporne, dostosowujące się do różnych warunków klimatycznych. uwolniło homo sapiens od ciągłego biegania na polowania, uniezależniło od dzikich, sezonowych owoców i nasion, naładowało energią, dało siły do rozmnażania się i jeszcze na koniec poprawiło nastrój. Jęczmienne piwo to jeden z najstarszych napojów alkoholowych na ziemi!

Pęczak to zboże starożytne, znane ludziom od czasu neolitu. Zboże niemal święte, gdyż w Mezopotamii było symbolem bogini współczucia Shala. W Pięcioksięgu Starego Testamentu, jęczmień znajduje się na liście „Siedmiu płodów ziemi”, obok pszenicy, granatu, grapefruitów,. oliwy, fig i daktyli, które Lud Wybrany miał zastać w Ziemi Obiecanej Kanaan.

Jęczmienio-żercy

Pęczak był oznaką mocy, gdyż rzeczywiście dodaje energii i chęci życia. Starożytni Rzymianie nazywali gladiatorów Hordearii, czyli Jęczmienio-żercami co sporo mówi o ich diecie;) Godzi się jednak dodać, że sami Rzymianie woleli pszenicę, z której można było wyrabiać białą, lekką mąkę. Surowy jęczmień, zadziorny i charakterny, nie miał szans z delikatesową pszenicą.

Podobnie jest i dzisiaj – królową zboża jest pszenica, choć jej właściwości zdrowotne są znacznie mniejsze niż starego, dobrego jęczmienia. Pęczak, bo tak taką piękną nazwę nosi kasza jęczmienna, to ładunek zdrowych składników zamknięty w kształtnych nasionkach, których charakterystyczną cechą jest to, że zawsze zostają al dente.

Pęczak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera dużo błonnika, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera pracę jelit. Polecany jest wszystkim odchudzającym się, osobom z nadciśnieniem, zestresowanym i diabetykom.

W sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango.
Polecamy!

Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com

Składniki:

  • 300 g surowych krewetek
  • 4 buraczki
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • Duża garść rukoli
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła

Dresing

  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki mango drobno pokrojone
  • 1 łyżka musztardy dijon (może być sarepska lub miodowa)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraczki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na rozgrzane masło.

Smaż ze 2 minuty mieszając.

Krok 2

Przepłucz pęczak pod zimną woda, a następnie wysyp do rondla z cebulą. Praż kaszę przez 3 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. 

Zalej szklanką plus ćwiartka wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Krewetki obierz z pancerzyków (ogonki możesz zostawić dla lepszego efektu), wyłóż na masło i smaż na dość intensywnym ogniu przez 2 minuty. Posól, popieprz i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze minutę. Popierz i posól. Zdejm z patelni.

Krok 4

Finał. Buraczki obierz i pokrój w plastry, a potem w kostkę. Marchew obierz i obieraczką do warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy.

Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy z warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę.

Krok 5

Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka (np. po dżemie). Dodaj do niej łyżkę musztardy, pokrojone mango, łyżeczkę miodu, 2 łyżki cytryny, 2 łyżki oleju. Zakręć słoiczek i potrząsaj mocno, aż desing zmieni się w emulsję.

Polej nią sałatkę. Podawaj.