Nadal pozostaję w klimatach świątecznych, a zamiast ciasteczek zapraszam was na ciasto – świąteczny piernik z awokado w zdrowszym wydaniu 🙂
Uznałam, że skoro ciasta z dodatkiem bananów wychodzą tak dobre, awokado może być świetnym składnikiem piernika. Okazało się, że ciasto pięknie wyrosło i jest bardzo dobre. Najlepiej polać je dodatkowo lukrem na bazie ksylitolu lub erytrytolu albo użyć polewy czekoladowej. Część przełożyłam powidłami (niesety już po zrobieniu zdjęć) i z nimi smakował jeszcze lepiej, ale to połączenie to klasyk i chyba nikogo nie dziwi 🙂 Moim faworytem i tak pozostaje piernik na białkach, ale ten też bardzo polecam i myślę, że będzie smakował nawet osobom, które na widok awokado uciekają jak Frugo przed odkurzaczem 😉
Dajcie znać, czy piekliście kiedyś jakieś ciasto na bazie awokado i czy wam smakowało 🙂 Tutaj smak owocu nie jest mocno wyczuwalny i można go z powodzeniem „przemycić” nawet tym, którzy go nie lubią 😉
Świąteczny piernik z awokado
mała keksówka
150 g mąki orkiszowej razowej
40 g skrobi ziemniaczanej
2 jajka
1 bardzo dojrzałe awokado (waga miąższu: 120 g)
3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
2 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki karobu lub kakao
2 łyżki mielonych migdałów
Jajka ubić na jasną, puszystą masę z ksylitolem i miodem. Awokado rozgnieść widelcem. Do piany z jajek dodać olej i ubijać jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Suche składniki wymieszać w osobnej misce, wsypać do miski z ubitą pianą i krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu można udekorować ulubioną polewą lub przełożyć powidłami.
Z awokado? Wow! Spróbowałabym 🙂
Fajnie, że się podoba! 🙂
Tak jak uwielbiamy awokado tak nie używamy go do pieczonych ciast 🙂 Musimy to zmienić 🙂
Też dopiero testuję 🙂
Czy miód można zastąpić ksylitolem? 🙂
Można spróbować 🙂