Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow tkwi w jajkach:)

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Ryż yangchow – ryż z jajkami

Ryż yanchow można podać z różnymi dodatkami. Dobrze pasuje do niego polędwiczka i krewetka

Danie to możecie spotkać pod różnymi nazwami: yangchow, yang chow, young chow, yeung chow, young thzou, ale w każdym przypadku chodzi o to samo, czyli smażony ryż z jajkami plus rozmaite dodatki jak groszek, marchew i  wieprzowina. W londyńskim Chinatown danie występuje pod nazwą special fried rice, w USA sprzedawane jest jako house fried rice. Ryż yangchow jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni chińskiej na Zachodzie, co wynika z faktu, że jest bardzo proste i zawiera składniki powszechnie dostępne w naszym kulinarnym kręgu kulturowym.

Tajemnica smakowitości ryżu wynika w dużej mierze z dodatku jajek smażonych razem z ryżem lub osobno i potem miksowanych z nim. Delikatna, kremowa otoczka z jajecznicy sprawia, że ziarenka ryżu nabierają zupełnie innego smaku.

Sposób na resztki

Polecamy Wam to danie, bo jest nadzwyczaj smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Jest to również świetny pomysł na zużycie resztek z lodówki. Jeśli macie ryż z poprzedniego dnia, kawałek pieczeni, zesmażcie wszystko razem, dodajcie krewetki i jakieś warzywa, żeby nadać daniu świeżości i pyszne danie gotowe.

Bogiem a prawdą, ryż do yangchow powinien być wczorajszy, bo najlepiej się smaży, nie zawiera tyle wody co świeżo ugotowany.

Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 200-300 g krewetek najlepiej surowych
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu rybnego
  • Mały pęczek kolendry lub pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj szklankę wody, ryż przepłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości pod przykryciem 15-18 minut. Odcedź, połóż na sicie, żeby odsączyć wodę z ryżu.

Krok 2

Krewetki obierz z pancerzyków, jeśli są w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Posól i popieprz. Zdejm z patelni.

Krok 3

Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni.

Krok 4

Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się nie przypalił. Rozbij dwa jajka do miseczki, rozmieszaj widelcem i wlej do ryży. Mieszaj tak żeby ziarenka pokryły się jajecznicą.

Krok 5

Wsyp do ryżu groszek. Zamieszaj. Następnie dodaj mięso, krewetki. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj siekaną zieleninę. Podawaj.