Pstrąg pieczony w całości

Czy efektownie wyglądające danie musi być skomplikowane? Nie! Poniżej przepis na piękne pieczone pstrągi.

  • Dwa świeże pstrągi (ok 600g. Każdy)
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz

W przygotowaniu ryby najważniejsza jest… ryba! A mówiąc dokładniej, świeża ryba. Ja zaopatruję się w Świeża-Ryba.pl i mam pewność, że to produkt najwyższej jakości prosto z kutra, choć nad morzem zbyt często być nie mogę.

Pstrągi myjemy i osuszamy. W środku solimy i doprawiamy pieprzem. Do każdego pstrąga wkładamy kawałek masła, gałązkę rozmarynu, dwa ząbki czosnku i pokrojoną cytrynę. Nie wierzchu pstrągi nacinamy, także nakładamy cytrynę i solimy – najlepiej gruboziarnistą solą. To najprostszy przepis na pieczonego pstrąga, który nie zajmuje wiele czasu, a zawsze robi wrażenie wyglądem i oczywiście smakiem!

Dodatkowego smaku i aromatu możecie dodać, wkładając do środka zamiast masła kawałek… boczku! Dzięki temu ryba nie będzie wysuszona a dodatkowy posmak sprawi, że z pewnością długo zostanie w pamięci.

 

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑