Składniki (4 osoby):
- 4 duże, twarde pomidory
- 400g mielonej wołowiny
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- białe wino
- oliwa z oliwek
- oregano
- tymianek
- sos beszamelowy
- żółty ser
Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać.
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem, soląc i pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje.
Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny.