pomidory faszerowane mięsem

IMG_1355.JPGSkładniki (4 osoby):

  • 4 duże, twarde pomidory
  • 400g mielonej wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • białe wino
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • tymianek
  • sos beszamelowy
  • żółty ser

Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać.

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem, soląc i pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje.

Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia hiszpańska, na jesień, na lato, na zimę, pieczone, wołowina i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz