Ciasteczka twarogowe z cukrem
Święta tuż tuż,bo za niecały miesiąc więc na blogu będą pojawiać wypieki i potrawy w świątecznej scenerii.
Te ciasteczka możemy upiec o każdej porze roku,nie tylko na święta. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty i świetnie umilą nam długie jesienno-zimowe wieczory.
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm posypać po całej powierzchni cukrem trzcinowym, cukier lekko wgnieść w ciasto. Foremką wycinać dowolne kształty,ciasteczka układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, piec 20 minut w tem. 170*C.
Te ciasteczka możemy upiec o każdej porze roku,nie tylko na święta. Doskonale smakują z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty i świetnie umilą nam długie jesienno-zimowe wieczory.
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g masła
200 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki gęstej śmietany
150 g masła
200 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki gęstej śmietany
ponadto:
1 szklanka cukru trzcinowego
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm posypać po całej powierzchni cukrem trzcinowym, cukier lekko wgnieść w ciasto. Foremką wycinać dowolne kształty,ciasteczka układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, piec 20 minut w tem. 170*C.
Wyglądają bosko! Lubię ten smak domowych kruchych ciastek! Bardzo fajnie, że ciasteczka są pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuń