Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety to jedno z ulubionych dań dzieci. W wersji z sosem pieczarkowym można je podać maluchom, które skończyły 12. miesiąc życia. Sos pieczarkowy z dodatkiem mleka owsianego naturalnie się zagęszcza. Taki sos można oczywiście przygotować także do innych dań. Świetnie sprawdzi się na przykład do placków ziemniaczanych.

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki na klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki na sos pieczarkowy: 

  • 250 g pieczarek
  • szklanka mleka owsianego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Bułkę namaczamy przez 15 minut w wodzie, a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni, na której smażyły się pulpeciki. Gdy pieczarki zaczną puszczać sok dodajemy przyprawy i zalewamy całość mlekiem owsianym. Zagotowujemy i przelewamy do garnka z pulpecikami. Jeśli to konieczne to do garnka dolewamy wodę tak, by przykrywała ona pulpeciki. Mięso dusimy w garnku przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania próbujemy sos i doprawiamy do smaku. Gotowe!

Dodaj komentarz