Zupa gulaszowa

dnia

Zupa gulaszowa to naprawdę pożywne danie. Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy więcej kalorii. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu. Zupa gulaszowa

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 4 cebule
  • 1 papryka
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżki soli
  • pieprz do smaku
  • olej

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy mięso będzie równomiernie zarumienione dorzucamy pokrojone w piórka cebule i smażymy razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę i dusimy razem przez 4 minuty. Warzywa i mięso zalewamy 2,5 litrami gorącej wody i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i gotujemy do miękkości warzyw.

Fasolkę szparagową gotujemy oddzielnie i odcedzamy. Na koniec gotowania do zupy dodajemy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Gotowe!

Dodaj komentarz