Zupa gulaszowa to naprawdę pożywne danie. Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy więcej kalorii. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu.
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 4 cebule
- 1 papryka
- 15 dag fasolki szparagowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżki soli
- pieprz do smaku
- olej
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy mięso będzie równomiernie zarumienione dorzucamy pokrojone w piórka cebule i smażymy razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę i dusimy razem przez 4 minuty. Warzywa i mięso zalewamy 2,5 litrami gorącej wody i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i gotujemy do miękkości warzyw.
Fasolkę szparagową gotujemy oddzielnie i odcedzamy. Na koniec gotowania do zupy dodajemy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Gotowe!