Placki dyniowe z sosem

Składniki:

ok. 1 kg dyni

2 ziemniaki

1 cebula

ok. 1/2 – 3/4 szklanki mąki

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka mielonego imbiru

1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej

sos:

1 filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1/2 puszki kukurydzy

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka, curry

przyprawa do kurczaka

1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Dynię wydrążyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubym oczku. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnym oczku. Dodać jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę dyniową nakładać na patelnię i smażyć placki na złoty kolor na średnim ogniu.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli, obsmażyć. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać razem z kukurydzą do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku, całość smażyć 5-10 minut. Patelnię zdjąć z palnika i kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt i wymieszać. Podawać z plackami.

Placki dyniowe z sosem

5 uwag do wpisu “Placki dyniowe z sosem

Dodaj komentarz