Składniki:
ok. 1 kg dyni
2 ziemniaki
1 cebula
ok. 1/2 – 3/4 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
sos:
1 filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
sól, pieprz
słodka papryka, curry
przyprawa do kurczaka
1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Dynię wydrążyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubym oczku. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnym oczku. Dodać jajko, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę dyniową nakładać na patelnię i smażyć placki na złoty kolor na średnim ogniu.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli, obsmażyć. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać razem z kukurydzą do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku, całość smażyć 5-10 minut. Patelnię zdjąć z palnika i kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt i wymieszać. Podawać z plackami.
Super połączenie! Dynia w plackach i sos mięsny.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Wygladaja przepysznie i zapewne tak smakuja, musze skorzystac z tego przepisu 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie